Tapkır t.( 3322m.) / Tapkırınbaşı t.( 3454m.) / Aladağlar

            Maden boğazından yedigöllere gittiğimizde Yıldız gölün sağında gözümüze takılan birkaç zirveden birisiydi. Adı nedir bilen yok. Çıktığımızda uygun bir isim veririz diye düşünmüştük. Sonrasında Tunç hocam bu sıradaki zirvelerden birine çıkarak Eke tepe ismini verdi. Eke de dipsiz göl tarafında koyun sürüleriyle uğraşan bir ailenin soy ismi. Tunç hocam bu aileye ithafen bu ismi vermiş…

           Eke ailesinden Muhammed’i arayarak zirvelerle ilgili bilgi aldım. Sağ olasın ilgilendi ve önemli bilgiler verdi. İlginç olan ise Muhammed’e burada zirve babası var ilk çıkan biz değilmişiz dediğimde: Hocam oradaki babayı ben diktim. Daha önce bu bölgeden Yıldızbaşına gidenleri gördüm. Onlarda bazı yerlere baba dikmişler. Herhalde yollarını şaşırmasınlar diye düşündüm. Bende dedim ki: Muhammed onlar biz idik. Rota yeni olduğundan gidenler şaşırmasın diye. Bu olaya güldük valla. Dağda da olsak her an takipteyiz 🙂

Muhammed’e göre tapkır, düzlük demek. Yani Düzkır gibi. Gerçekten de Tapkır tepenin arkası bayağı düzlük. Sonra tdk ya baktım ve oradaki anlamlarını da şöyle buldum:

tapkır

Basılarak sertleştirilmiş toprak, ekin, ot vb. şeyler.

tapkır

Bölge, semt : Yakın tapkırda bir kızıl kıyamet koptu.

tapkır

Bölük, manga, dizi, kafile.

tapkır

Istar adlı dokuma tezgahının alt bölümünde bulunan yuvarlak ağacı döndürmeye yarayan düzen. (Taşpınar *Aksaray -Niğde)

 

Güzel olan ise Niğde bölgesinde bu kelimenin kullanılmasıdır. Birde Türkiye’de Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Tapkıran diye bir köyü varmış. Nerden nereye…

Bu zirveye gitmek için Maden boğazına girilir. İmkan var ise dört çeker bir araçla Karagöle kadar gidilebilir. Erken mevsimde ancak Meydan yaylasına kadar çıkılır. Sırasıyla Karagöl, çömçe göl ve yıldız göle patikadan ulaşılır.faaliyet çok rahat bir günde yapılabilir.

Rotanın zorluk derecesi 2-3 aralığında. Ön yüzden değil de dönüş rotasından çıkılır ise oldukça kolaydır. Tapkırınbaşı tepesinin son etabında kayaya dokunulur, kaya hissedilir ve öyle zirveye ulaşılır.

 Ekip: İzzettin Tarkan, Dursun Şimşek, Çağlar Eker, Hikmet İçel

( yalnız ilginç olan bir durum daha var ki  o da şöyle: Davlumbazın kuzey tarafına da Tunç hocam Düzkır ismini vermiş. Muhtemelen o zamanlarda kendisine Tapkır Tepe diye söylemişlerdir. O da Düzkırı tercih etmiş diye düşünüyorum. İlahi tunç hocam dağları geze geze vermediğimiz isim kalmayacak zanlımca J). (sonrasında bir yerin ismini daha öğrendim. O da şu: Davlumbaz ile Maltepe arasındaki geçidin adı Sığır aşıtı imiş. Yani Karagölden Dipsiz göle geçen geçit.)